Stadgar

för Kronobergs Genealogiska Förening.

Antagna vid föreningens bildande i september 1982 och ändrade den 7 november 1987, den 16 februari 1988, den 25 februari 1995, den 11 februari 2012 och den 10 februari 2024.

§ 1 Namn
Föreningens namn är Kronobergs Genealogiska Förening, förkortat KGF (här nedan kallad föreningen). Föreningen kan vara ansluten till Sveriges släktforskarförbund.

Organisationsnummer: 829502-1987

§ 2 Grunderna för föreningen
Föreningen är en allmännyttig ideell förening och förvaltas i enlighet med vad som vid bildandet bestämts om dess ändamål, att främja släktforskning.

§ 3 Medlem
Varje fysisk person med intresse för släktforskning äger rätt att inträda i föreningen. Med fysisk person jämställs institution, släkt- och hembygds-förening.

Medlem kan uteslutas ur föreningen om medlemmen bryter mot föreningens stadgar, handlar på ett sådant sätt att han/hon skadar föreningen, motarbetar föreningens verksamhet, ändamål och intressen eller försummat att betala beslutade avgifter.

§ 4 Styrelse säte, sammansättning

För föreningen ska finnas en styrelse med säte i Växjö kommun.

Föreningens styrelse består av ordförande och minst sex ledamöter. 

§ 5 Styrelse, val 

Styrelsen väljs vid ordinarie årsmöte. Ordföranden utses av årsmötet.

Mandattiden för ordförande är ett år, för övriga ledamöter två år.
Om en helt ny styrelse väljs på årsmötet ska halva antalet ledamöter väljas på ett år. Övriga ledamöter ska väljas på två år. 

I övrigt konstituerar styrelsen sig själv. Styrelsen utser inom sig vice ordförande, sekreterare, kassör och övriga erforderliga funktionärer. Styrelsen beslutar vid konstituerande möte vem eller vilka som ska teckna föreningens firma. Firman kan alltid tecknas av hela styrelsen tillsammans.

Styrelsen har möjlighet att adjungera en person som har närvaro och yttranderätt, men inte rösträtt för att delta på ett eller flera styrelsemöten.

Styrelsen kan också verka genom delegering av ärenden till sitt arbetsutskott (AU) som består av ordförande, vice ordförande, sekreterare och kassör.

§ 6 Styrelse, kallelse till sammanträde

Kallelse av ledamöter till styrelsesammanträde ska ske minst 7 dagar före sammanträdet. Kallelsen ska innehålla uppgift om de ärenden som ska tas upp på sammanträdet. Ledamot, som är förhindrad att närvara, ska genast meddela detta till ordföranden.

Styrelsen ska sammanträda minst fyra gånger per år på kallelse av ordföranden eller om minst tre styrelseledamöter begär detta.

Ordföranden eller ledamot i AU kan kalla till möten i AU.

§ 7 Styrelse beslutsförhet, protokoll

Styrelsen är beslutför när kallelse har skett i behörig ordning och minst halva antalet styrelseledamöter inkl. ordförande eller vice ordförande är närvarande. Utan hinder av detta ska styrelsesammanträde anses behörigen utlyst om samtliga ordina­rie ledamöter har infunnit sig till sammanträdet.

Som styrelsens beslut gäller den mening som får flest röster. Vid lika röstetal gäller den mening som biträds av ordföranden, förutom vid personval där beslutet i så fall avgörs genom lottning.
Ett ärende som inte har stått i kallelsen får avgöras om minst två tred­jedelar av styrelseledamöterna är närvarande och överens om beslutet.

En fråga får avgöras utan att kallelse har skett om samtliga ordinarie styrelseledamöter är överens om beslutet.

Den som har deltagit i avgörandet av ett ärende får reservera sig mot beslutet. Sådan reservation ska anmälas före sammanträdets slut.

Protokoll ska föras över de ärenden där styrelsen har fattat beslut. Protokollet ska innehålla datum, deltagande styrelseledamöter och en kort beskriv­ning av ärendet, styrelsens beslut samt anförda reservationer. Proto­kollet ska justeras av ordföranden eller av annan ledamot som har lett sammanträdet i stället för ordförande. Styrelseprotokollet skall distribueras till hela styrelsen, valberedningens ledamöter samt revisorer och revisorssuppleanter.
Ovanstående gäller även för AU.

§ 8 Styrelse, förvaltning
Styrelsen ska:

  1. förvalta föreningen och föreningens tillgångar
  2. föra redovisning över föreningens räkenskaper
  3. årligen till ordinarie årsmöte avge verksamhets­berättelse över föreningens verksamhet och ekonomi samt verksamhetsplan för kommande      verksamhetsår          
  4. i övrigt fullgöra vad som föreskrivs av lagar, regler och årsmöte om hur styrelsen ska sköta föreningens angelägenheter och tillgångar.

§ 9 Revision 

För granskning av styrelsens förvaltning ska medlemmarna på ordinarie årsmöte utse två revisorer och två suppleanter.

Räkenskaper, protokoll och årsberättelse skall vara revisorerna tillhanda senast fyra veckor före ordinarie årsmöte.

Revisionsberättelse ska överlämnas till styrelsen senast tre veckor före ordinarie årsmöte. Alla protokoll skall delges revisorerna efter varje styrelsemöte.

§ 10 Räkenskapsperiod
Föreningens räkenskapsperiod omfattar tiden 1 januari till 31 december. 
  

§ 11 Årsmöte
Ordinarie årsmöte ska årligen hållas under februari månad på tid och plats som styrelsen bestämmer. Extra årsmöte hålls när styrelsen eller revisorerna eller minst en tiondel (1/10) av medlemmarna kräver detta genom skriftlig begäran till styrelsen. Av begäran skall framgå det eller de ärenden som medlemmarna vill att mötet ska behandla.
 

§ 12 Kallelse till årsmöte, andra meddelanden

Styrelsen kallar till årsmöte. Det ska ske genom publicering i KGF-Nytt och på hemsidan.  

Kallelse ska ske senast tre veckor före årsmötet.

I kallelsen ska anges tid och plats för årsmötet, samt dagordning enligt § 14 i stadgarna.

Styrelsen ska även se till att andra meddelanden än kallelser kommer till medlemmar­nas kännedom genom KGF-Nytt, hemsida, brev eller e-post.

§ 13 Motioner
En medlem kan genom motion väcka förslag rörande föreningens verk­samhet. En motion, som ska behandlas på ordinarie årsmöte, ska vara styrelsen tillhanda senast tre veckor innan årsmötet.

Styrelsen ska bereda de motioner som kommit in.

§ 14 Dagordning vid årsmöte
Vid ordinarie årsmöte ska följande ärenden behandlas:

  1. Mötets öppnande.

  2. Val av ordförande att leda förhandlingarna.

  3. Val av sekreterare för mötets förhandlingar.

  4. Val av två justeringsmän, tillika rösträknare, att jämte
      ordföranden justera mötets protokoll.

  5. Fastställande av dagordning.

  6. Fråga om mötet blivit behörigen utlyst.

  7. Föredragande av styrelsens verksamhetsberättelse och ekonomisk
      rapport.

  8. Föredragande av revisorernas berättelse.

  9. Fråga om beviljande av ansvarsfrihet för styrelsen för den tid revisionen
      avser.  

10. Fastställande av medlemsavgift för nästkommande verksamhetsår.             

11. Fastställande av verksamhetsplan och budget.

12. Framställningar från styrelsen eller motioner från medlemmarna.

13. Val av ordförande för föreningen.

14. Fastställande av antalet ordinarie styrelseledamöter.

15. Val av styrelseledamöter.

16. Val av två revisorer och två revisorssuppleanter för kommande
      verksamhetsperiod. 

17. Val av ledamöter i valberedning och sammankallande ledamot i
      denna

18. Övriga ärenden.

19. Mötets avslutande.


Vid extra årsmöte får andra frågor än de som angivits i kallelsen till mötet endast upptagas till behandling om de är en direkt följd av de under mötet fattade besluten.

§ 15 Årsmötesbeslut
Beslut fattas med acklamation om inte omröstning (votering) begärs.

Personval ska ske med slutna sedlar om någon begär det.

§ 16 Stadgeändring
Ändring av, eller tillägg, till dessa stadgar skall beslutas av ordinarie årsmöte. För beslut därom fordras minst två tredjedelar (2/3) av avgivna röster.

§ 17 Upplösning av föreningen

För upplösning av föreningen fordras beslut därom på två på varandra följande ordinarie årsmöten med minst tre fjärdedelar (3/4) av avgivna röster.

För att spara eller skriva ut stadgarna som PDF.

Sidan uppdaterad 2024-02-12
Om oss
Kronobergs Genealogiska Förening bildades i september 1982 i Växjö och är en ideell förening med uppgift att främja släktforskningen i Kronobergs län.
Kontaktinfo
Rulla till toppen