Efterlysningar

Skriv din efterlysning, eller skicka fotografi här.

Om inte länken fungerar så skicka till: webbred@genealogi-kgf.se

Du kan också skicka den per brev till vår adress som finns under Om oss. Märk kuvertet "Webbredaktion".

Villkoren för att vi ska publicera en efterlysning är att den gäller släktforskning och att den har anknytning till socknarna

i Kronobergs län. Efter 6 månader tas efterlysningen bort. Du får gärna skicka in din efterlysning igen.

 

2016-11-26

Anor till Brita Danielsdotter och Erik Zackrisson Ödman.

Rubr. Brita födde 25/5 1775 en oä son som döptes till Daniel, i Uråsa, Kronobergs län, C2 sid 62. Alla upplysningar om Brita och Erik mottages tacksamt.

Roland Gustafsson

rolandgeorg50@yahoo.se

 

2016-11-21

Jag söker föräldrarna till Anders Nilsson på Bergabacken under Ör Bergagård, död 1844 21/8. Åldersangivelsen stämmer med husförhörslängdens uppgift att han var född 1787 2/2, men den uppgivna födelseförsamlingen, Ormesberga, har en lucka i födelseboken. Jag har letat i husförhörs- och mantalslängder som täcker hans barn- och ungdomstid (Ör och Ormesberga) och självklart, utan begränsning till särskild församling, i databasen men hittar honom inte. När han gifte sig 1813 24/10 var han dräng på Svanås i Ormesberga. Till Svanås kom han 1812 från Ör. Kanske är han identisk med drängen Anders Nilsson i Örs Gästgivaregård. Innan Anders Nilsson kom till Bergabacken bodde han på Utnäs säteri samt i Gunnaregärde, Fylleryd och Knapatorps soldattorp. Sonen Carl Johan Andersson, född 1831 30/10, försvinner från Hällabol i Tolgs socken 1854 med en anteckning som möjligen kan uttydas att han flyttat till Västmanland. Har förgäves sökt honom i digitaliserade folkräkningar. Han omnämns i inte i brodern Anders Bergmans bouppteckning 1904 men den systerson som uppgav boet hade dålig koll på arvingarna. Jag vill gärna veta mer om Carl Johan.

Christer Abrahamsson: j.c.abraham@telia.com

 

2016-10-30

I bouppteckningsregistret för Linneryd 1853 (Konga FII:39 bild 277 Ewa Johansdotter) anger en asterisk att uppgifterna kommer från annan källa. Troligen fattigbevis, men jag kan inte hitta dessa. Någon som är hemma i Linneryd och kan tipsa?

Crister Lindström: crister.lindstrom@gmail.com

2016-10-04

Hej

Jeg er ved at hjælpe en ven med slægtsforskning og har fundet personer fra Tingås. Personerne kommer fra Tingsmåla Norregård.

Jeg har fået sendt disse oplysninger fra en slægtsforsker i Sverige. Så här står det i födelseboken för Tingsås 21 juni 1858:

"Tingsmåla Norregård - Frans August. Föräldrar: Inhyses Peter Magnusson och dess hustru Elin Jonasdotter, 45 år”.

Men kan i fortælle mig helt nøjagtig hvor i Tingsryd kommun Tingsmåla Norrgård ligger. Kanske i vil tegne det ind på et kort og maile, så vil jeg kikke på området næste gang jeg kommer til Törnamåla i Tingsryd.

Mange hilsner Bente Jørgensen, Esbjerg, Danmark: Bente@bentej.dk

 

2016-08-14

Jag har fått i uppdrag att göra en släktforskning åt en gammal bekant från 70-talet.

Tyvärr har jag fått helt stopp på en gren och undrar om ni kan hjälpa mig.

Peter Nilsson f. 1822-01-10 i Tingsås under Bagganäs.

Fader: Nils Pettersson f. 1766 d. 1824

Han gifte sig med Ingrid Svensdotter 1819-12-31

Det jag skulle vilja ha hjälp med är kompletterande födelsedata för Nils Pettersson samt hans föräldrar.

Med Vänlig Hälsning

Roland Persson, Blentarp: roland-persson@hotmail.com

2016-07-16

Jag är medlem i Halmstad. Jag söker efter ett barnhem i Växjötrakten. Jag är född 1933 i Ekeberga församling, Kosta. Barnavårdsnämden i Hovmantorp tog hand om mig och skickade mig till barnhem. Nio månader gammal kom jag till fosterhem. Jag letar efter barnhemmet.

Är det någon som vet om barnavårdsnämnden i Växjö hade hand om ärendet?

Med vänlig hälsning Jan Ringbom.

Svar till: janringbom@telia.com

 

2016-07-11

Johannes Johannesson, född 1836, datum okänt, i Traheryd/Fröderyd/Asa, uppgifterna varierar (han finns dock inte i födelseböckerna i Traryd eller Fröderyd), har gäckat mig i ett antal år. Jag har nu följt honom bakåt i husförhörslängde och in- och utflyttningslängder.

1854 kallas han i en utflyttningsbok för Johannes Johansson. 1857 när han lämnar den församlingen skrivs han in i den nya som Johannes Johannesson. I mitten av 1880-talet åtefinner jag en notis i husförhörslängden att han skulle ha dömts för hor i juni 1873. Då har födelseorten Traryd blivit helt etablerad i kyrkböckerna. I fängelserullan hittar jag honom då med namnet Johan Johansson, att det är samme man är helt säkert då datum för dom samt brott är exakt det som omnämns i husförhörslängen på -80-talet. I fångrullan anges han födelseort till Asa. Men säg den glädje som varar. Det finns ingen födelsebok för Asa församling mellan 1823-1860. Är det någon som vet varför?

Om ingen här har råkat stöta på denne man, som för övrigt avlider 1917 i Malmö, ser jag ingen annan råd än att gå igenom alla husförhör sida för sida, pricka för alla Johan och sedan följa dem tills jag kan bevisa antingen att det är samma person eller en helt annan person. Jag hoppas dock på att någon möjligen har stött på mannen i fråga, eller kanske t o m har honom bland sina anor.

Mvh Lena A. L

Svar till Lena A. Löfström: lal@genwiz.com

 

 

Uppdaterad 2016-11-26