Efterlysningar

2015-02-18

Den hemlighetsfulla damen.

Den här bilden har vållat mycket huvudbry under många år. Mannen på bilden är Algoth Johansson från Hornaryd (29/1 1887 - 12/9 1962) men kvinnan har varit omöjlig att identifiera. Det ser ut som en förlovningsbild eller liknande och paret ser inte särskilt glada ut.

Fotografen finns på Gotland, men där har - såvitt jag vet - Algoth aldrig varit verksam. Det kan alltså vara en kopia, vilket var vanligt på den tiden. Kan tyda på att kvinnan hade släkt på ön.

En uppförstoring visar också att Algoth har en majblomma! Med hjälp av denna går det tidsbestämma bilden till 1907-1910. Majblommor såldes första gången 1907 och 1910 var Algoth beväring.

Är det någon som kan sätta mig på rätt spår.....?

Svar till Christer Lindström: crister.lindstrom@gmail.com

2015-03-08

Stina Gummesdotter

Enligt husförhören i Tingsås är Stina Gummesdotter född 1759-01-13. Hon finns dock inte med i födelseboken. Däremot finns en Stina Gummesdotter född 1759-06-13 dotter till soldaten Gumme Källman. Är det fadern?

Är det någon som har hittat något som styrker detta i så fall?

Svar till Anders Möller: andersmoller@telia.com

2015-03-12

Gustaf och Bero Malm

Hej.

Jag är en medlem från Nässjö, som fått tag i ett kort som är tagit i Kronoberg. Det bör vara fotograferat omkring 1895. Med på kortet finns 2 st smeder/smedmästare från Alvesta. Dels en ung grabb Bero Malm och hans far Gustaf Malm. De har fått en “ring” om sina resp huvuden.

Är det någon som känner till var det kan vara tagit, samt om någon mer person känns igen ?

Svar till Jan-Olof Ljung: janolof.ljung@telia.com

Skriv din efterlysning, eller skicka fotografi här.

Om inte länken fungerar så skicka till: webbred@genealogi-kgf.se

Du kan också skicka den per brev till vår adress som finns under Om oss. Märk kuvertet "Webbredaktion".

Villkoren för att vi ska publicera en efterlysning är att den gäller släktforskning och att den har anknytning till socknarna

i Kronobergs län. Efter 6 månader tas efterlysningen bort. Du får gärna skicka in din efterlysning igen.

 

2015-02-11

Soldater i Stenbrohult.

Vi söker febrilt efter en förfader från gården Moen i Stenbrohults socken. I Husförhörslängder och de kyrkböcker jag gör mina eftersökningar i står det ( Piparen och Karolinen Esbiörn Jönsson (Äsbjörn eller Äsbiörn eller Esbjörn)). Jag vet att han är född 1685, troligen i Ugnhult i Stenbrohults socken. Han har tydligen hög status eftersom prästen skriver mycket och noggrant om familjen. Jag kan inte se när han gifter sig med hustrun

Ingrid Larsdotter, troligen är det hon som kommer från Moen från början. Jag kan inte heller räkna ut om någon mer i hans familj är militär och hur långt tillbaka kan man gå? Det hade även varit intressant att veta om han varit ute i något krig utanför Sveriges gränser eller inom landet eller om han enbart var militär musiker. Kan någon hjälpa mig att hitta mer om denna Esbjörn Jönsson. Han kallas ibland för Jonsson i de födelseböcker

där barnen med jämna mellanrum skrivs in. Med vänliga hälsningar

Svar till Caroline Swenson: opo876j@tninet.se

 

 

Uppdaterad 2015-07-27